Само с ЕГН ще можем да залагаме в интернет, а който спечели, ще трябва да се представи документ, потвърждаващ достоверността на данните. Това е единият от вариантите, който допуска Държавната комисия по хазарт. Целта е да се ограничи участието на непълнолетни в игрите на късмета.

Подобен е принципът в "Игра за милиони", която вече е получила лиценз. Повечето sms игри обаче нямали издадени разрешителни. Копия от лични карти със сигурност няма да се предоставят за допускане до залагания в интернет. Това коментираха от Държавната комисия по хазарта, като се аргументираха, че по този начин се защитават личните данни.

Оставена е възможност на хазартните сайтове да използват и алтернативни системи за идентификация на играчите и тяхната възраст.

С новия закон за хазарта на пазара ще бъдат допуснати и чужди сайтове, като sportingbet. Ще се даде възможност на големите чужди оператори да стъпят на българския пазар, стига да отговарят на определени изисквания, уточни председателят на комисията по хазарт Калоян Кръстев.

По думите му най-вероятно в началото на следващата година законопроектът ще влезе в парламента. Ще бъде отпуснат гратисен период от няколко години за прелицензиране на фирмите след приемането на закона.

Кръстев допълни, че през тази година са се увеличили жалбите от граждани, които са главно за неизплащане или частично изплащане на печалби. Чужденците, залагащи у нас пък, са главно от Израел, Турция, Русия и Украйна.

Източник: Стандарт