„Очаквам да видим в края на годината средно-претеглена печалба в банковата система у нас, но е възможно някои банки да отчетат и отрицателен финансов резултат", заяви Асен Ягодин, Заместник-председател на Асоциацията на Банките в България, на провеждащия се днес Banking Management Forum.

„В момента банките изнасят основната тежест на кризата в страната", допълни още Ягодин. „От една страна те се стремят да ограничават лошите кредити, от друга да не прекъсват финансирането на икономиката".

В изказването си Асен Ягодин направи преглед на развитието на банковото дело през последните 15 г., като спомена че за криза в банковата система може да се говори за периода 95-96 г., но не и днес.

Ягодин изтъкна няколко положителни и адекватни мерки от страна на БНБ през последните години. Сред тях е намаляването на минималните задължителни резерви, което освободи в системата ликвидност от близо 1 млрд. лв.

Положителен факт за банковата система е капиталовата адекватност, която достига 18%.

Също така, положително е увеличаването на гаранцията на влоговете до 100 000 лв., която според Ягодин, е висока за мащабите на България стойност, но повишава доверието в банковата система.

Асен Ягодин също спомена и намаляването на срока на осребряване на депозитите в евентуални проблемни банки от 45 на 20 дни.

Последните промени в Закона за потребителските кредити защитават много повече кредитополучателите отколкото банките, заяви също Ягодин. Той се обяви против практиката за обявяване на фирми в несъстоятелност със задна дата и смята, че са нужни промени в законодателството.

Според Ягодин лихвите по кредитите са на адекватни нива, но деформациите в системата увеличават кредитните рискове и премиите, които се вкарват в цената на ресурса.

„Ако регулаторната рамка бъде малко по-мека спрямо кредиторите, то това може да се отрази в допълнително намаляване в лихвите на отпусканите кредити", заяви Ягодин.

Видео от Вanking Management Forum ще може да видите по-късно днес в Profit.bg.