Нарастване на вноската за пенсии с 3% са предложили синдикатите на днешното заседание на тристранния съвет за сътрудничество. Това съобщи Божидар Данев, председател на БСК, който напусна по-рано Националният съвет за тристранно сътрудничество.

Ако предложението на синдикалните организации бъде прието, пенсионната вноска ще се увеличи от 16 на 19%. Божидар Данев определи тази идея като луда, подобно и на другото предложение всички средства, които се получават при внасяне на здравни осигуровки - 2.6 млрд.лв. - да бъдат налети в нереформираната здравна система. Ако тази промяна бъде одобрена, тя ще влезе в сила догодина.

"Непрекъснато мачкаме икономиката, за да наливаме пари в нереформирани системи, коментира още Данев, определяйки позицията на правителството като паника, която отстъпва пред уличния натиск. Вторична рецесия е прогнозата на председателя на БСК, ако се приемат днешните предложения.

Данев добави, че в здравеопазването само за администрация се отделят 40 млн. лева, а броят им е 5000. На заседанието днес е присъствал и премиерът Борисов, който предстои да проведе среща и с представителите на БЛС.

Източник: БГНЕС