Германия провежда твърде затегната политика, която може да доведе до дефлация в еврозоната, смята американският финансист и милиардер Джордж Сорос, който произнесе 50-минутна реч в Колумбийския университет на Ню Йорк. По думите му икономическата политика на Берлин „ще тласне Европа към продължителна стагнация, ако не и по-лошо".

Намаляването на дефицита в страна- кредитор е пълна противоположност на уроците, дадени по време на Голямата депресия през 30-те години, заяви Сорос, цитиран от Reuters.

Финансово стимулиране, а не жестока финансова дисциплина, е единствената възможност за излизане от кризата не само в Европа, но и в САЩ, смята той.

Германският канцлер Ангела Меркел успя да получи подкрепа от страна на Канада и Великобритания по време на срещата на Г 20 за провеждане на политика на строги икономии във водещите европейски и северноамерикански страни, припомни милиардерът.

В крайна сметка президентът на САЩ Барак Обама се съгласи да намали бюджетния дефицит на страната си наполовина до 2013 г. „Вероятно това е правилна политика, но в неправилно време", подчерта финансистът.