Цветан Банков, синдик на Кремиковци обяви, че вторият търг за продажбата на активи на компанията ще се проведе на 5 ноември 2010 г., информират от комбината.

Търгът ще е за производствената площадка, ведно с всички активи, свързани с производствената дейност на металургичния комбинат.

Началната цена на търга с явно наддаване ще е с начална цена 80 на сто от оценката (565.52 млн. лв.), или от 452.41 млн. лв. Стъпката за наддаване е 5 млн. лв.

Оглед на обособената част имуществото ще може да се прави от заинтересованите лица до 4 ноември, след предварителна заявка в канцеларията на синдика.

За участие в наддаването се внася задатък 10% от началната цена в размер на 45.24 млн. лв.

За купувач на обособената част ще бъде обявен този наддаващ, който е предложил най-висока цена. Същият трябва в срок от пет дни от приключването на продажбата да внесе предложената от него цена, като приспадне внесения задатък. В случай, че този срок изтече и сумата не бъде внесена, задатъкът отива за удовлетворение на кредиторите, а за купувач се поканва вторият, предложил най-висока цена.

Да припомним, че купувач на първия търг за активите на комбината така и не се яви. Той се проведе на 13 септември.

Началната цена на обособената част от имуществото на комбината тогава бе 565.52 млн. лв.

Синдикът Цветан Банков съобщи през септември, че търгът е първа фаза от общата процедура по осребряване на имуществото на комбината. Следващата фаза предвижда насрочване на нова продажба, след като има ново обявяване.

Дружеството беше обявено в ликвидация в края на май, а дълговете му към кредиторите са над 2 млрд. лв. На новия собственик обаче няма да му се наложи да плаща задълженията и ще бъде свободен да избира дали да произвежда стомана или да построи например търговски център.

Припомняме, че имуществото на Кремиквци включва 7 755 декара индустриален имот само на 17 км разстояние от идеалния център на София, като оценката на земята е за 135 млн. лв. или 8.9 евро на кв. метър.

Сградите, машините и оборудването, складовите наличности, доменните пещи и феросплавния завод пък бяха оценени на 430.5 млн. лв. Така се стигна до сумата от 565.5 млн. лв.

Акциите на Кремиковци не бяха търгувани на БФБ-София в сряда. Последната търговия по позицията е от 30 септември, когато са прехвърлени 6 лота на цена от 0.102 лв. всеки, което прави пазарна капитализация от 1.89 млн. лв.