Петролът достигна нов 5-месечен връх в сряда, след като по-голямото от очакваното усвояване на запасите от бензин и потъването на долара насочиха инвеститорите към търсене на енергийни фючърси.

Американският суров петрол с доставка през месец ноември нарасна с 45 цента до 83.27 долара за барел, като по време на вчерашната си търговия отбеляза цена от 84.09 долара за барел.

Лондонският сорт Брент със срок на доставка през ноември се покачи с 30 цента до 85.14 долара за барел.

По данни на EIA (Енергийното Министерство на САЩ), запасите на петрол за седмицата до 1 октомври са се покачили с 3.09 млн. барела до 360.95 млн. барела при очаквания за повишение с около 300 хил. барела. Запасите на бензин са се понижили силно с 2.65 мнл. барела до 219.94 млн. барела при очаквания за спад с едва 200 хил. барела. Запасите на дестилати са спаднали с 1.12 млн. барела до 172.4 млн. барела при очаквания за спад с 900 хил. барела. Търсенето на бензин се е покачило с 0.1% на четири седмична база, а търсенето на дестилати се е повишило с 11.5% също на 4-ри седмична база.

По-слабият долар ускори паричните потоци в петрол и други стоки, тъй като инвеститорите са в очакване на по-благоприятната парична политика на САЩ от страна на Федералния резерв, което би подобрило търсенето на петрол от най-големите потребители в света.

Златото продължи рекордното си възходящо рали и в сряда, преминавайки над 1350 щатски долара за тройунция, след като притесненията около евентуални допълнителни стимулиращи средства в САЩ за пореден път понижиха долара и насочиха пазарните участници съм златото като защита на инвестиции. Това е осми рекорден връх за последните десет борсови сесии.

Щатските златни фючърси поскъпнаха с 8.1 долара до 1348.50 долара за тройунция, като по време на вчерашната си търговия достигнаха цена от 1351 долара за тройунция.

Икономическата несигурност и преди всичко слабият долар са в основата на ралито на златото, което отбеляза възход от 8% през изминалия месец и покачване от 23% през тази година.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД