Мнозина потребители предполагаха, но държавната Агенция по енергийна ефективност вече доказа: отоплението с климатик от икономичния клас А и над него е по-изгодно, отколкото с централно парно.

В изчисленията са взети предвид цените на 15 различни вида енергоресурса от септември тази година. Те не се промениха и през първата седмица на октомври, така че са си валидни.

Интересното в сметките е, че отчитат не само единичните цени за мегаватчас, но и средните разходи за транспорт и други услуги, както и загубите на енергия при преобразуването й при крайния потребител. Тоест отчитат различните коефициенти на полезно действие на инсталациите.

Палмата на първенството по евтиния държат термопомпите с циркулираща под земята вода. Цената на 1 мегаватчас (мвтч) топлина от тях излиза едва 28 лв. Проблемът е, че тези инсталации са подходящи главно за самостоятелни сгради със собствен терен. А и инвестицията не е малка - от 6000 лв. нагоре в зависимост от мощността.

На второ място се класират климатиците с висока енергийна ефективност клас А, А+ или А++. При тях цената на 1 мвтч излиза средно 47 лв., сочат данните на агенцията.

Най-икономични са инверторните климатици, които работят на принципа на термопомпата. Те охлаждат въздуха навън, а добитата от него топлоенергия вкарват в дома.

На трето място по изгодност се нареждат черните въглища с цена 55 лв./мвтч. Следват дървата за огрев - 78 лв., брикетите от въглища - 81 лв., природният газ (от "Софиягаз") - 86 лв. и дървените брикети - 101 лв./мвтч.

Котелното гориво (мазут с 3.5% сяра), което рядко се използва за отопление в бита, дава топлоенергия по 107 лв./мвтч. След него се нарежда токът по нощната тарифа - 122 лв./мвтч.

С отчитане на всички разходи и загуби по мрежата 1 мвтч от "Топлофикация София" в дома на крайния потребител излиза средно 124 лв., макар че по тарифа е само 93 732 лв.

В края на класацията се нареждат дървесните пелети с цена 140 лв./мвтч, пропан-бутанът - 149 лв./мвтч, и газьолът (нафтата) с 0,1% сяра - 153 лв./мвтч.

При целодневна употреба на ток цената на топлоенергията от него излиза 163 лв./мвтч, а само по дневната тарифа стойността достига 180 лв./мвтч.

Източник: в. Труд