Заетостта в САЩ е регистрирала понижение през изминалия месец, посочиха изнесени днес официални данни.

За месеца броят на новосъздадените работни места в най-голямата световна икономика е намалял с 95 000. Средните очаквания на анализаторите бяха за нулево изменение през месеца.

Нивото на безработица се е запазило на 9.6%, на фона на очакванията за повишение до 9.7%.

Специалистите прогнозират нивото на безработица да е средно при 9% и през следващата година, което може допълнително да ограничи потребителските разходи, заемащи две трети от щатската икономика.

Намалението в броя на новонаетите американци се е предопределило от по-слабото наемане от страна на частния сектор, вследствие на по-слабото от очакванията възстановяване на водещата световна икономика. Там са били наети 75 000 души през изминалия месец

За осемте месеца на годината частният сектор в САЩ е създал сумарно 763 000 работни места, като ще са необходими години, за да се възстановят изгубените по време на най-дълбоката рецесия от втората световна война 8.4 млн. работни места.

През изминалия месец индексът Standard & Poor's 500 Index регистрира повишение от 8.7%, което бе и най-добрият септември от 1939 година насам. Причината бяха спекулациите, че щатската икономика ще избегне двойна рецесия.

Ръстът на щатската икономика възлезе на 1.7% през второто тримесечие на годишна база, след като през първото повишението възлезе на далеч по-добрите 3.7%.

След резултатите доларът отбеляза спад спрямо повечето основни валути. Еврото поскъпна до ниво от 1.3960 долара.