Profit.bg обобщава най-важните новини за България тази седмица:

Понеделник:

МВФ: Реалният ръст на БВП ще бъде между 0-0.4%

Международният валутен фонд приземи прогнозата за ръст на икономиката у нас до 0-0.4% от БВП за 2010 година. Официалната прогноза на правителството за тази година е за ръст между 0.7-1.0%.

Вторник:

Предлагат увеличение на вноската за пенсии с 3%

Нарастване на вноската за пенсии с 3% предложиха синдикатите на заседание на тристранния съвет за сътрудничество във вторник.

В петък министър Дянков заяви, че увеличението на пенсионните осигуровки ще бъде под 3%.

Сряда:

Работодатели се оттеглят от Тристранния съюз

Национално представителните работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата, Български съюз на частните предприемачи „Възраждане", Конфедерация на работодателите и индустриалците в България и Съюз за стопанска инициатива в съответствие с обявеното намерение за подписване на споразумение между министър-председателя Бойко Борисов и синдикалните организации за увеличение на осигурителната вноска с 3 (три) процентни пункта обявяват временно оттегляне от Националния съвет за тристранно сътрудничество до заменяне на двустранните преговори с тристранен диалог.

Мостстрой обяви несъстоятелност

„Мостстрой" АД и неговите дъщерни дружества - „Мостстрой-Пловдив" АД, „Мостстрой-София" АД и „Мостстрой-Велико Търново" АД депозираха молби за откриване на производство по несъстоятелност.

Четвъртък

Акциите на Мостстрой се обезцениха с близо 90%

След новината за откриване на процедура по несъстоятелност, пазарната капитализация на Мостстрой се срина за ден с близо 88.0%, до 0.181 лв. за лот. Инвеститорите се освободиха от 457 748 акции на инфраструктурната компания в четвъртък.

Протест на КНСБ в София

Хиляди хора се събраха на протест, организиран от КНСБ, в центъра на София срещу предложенията за пенсионна и здравна реформа.

Петък

Вотът на недоверие не мина

Първият вот на недоверие към кабинета "Борисов" очаквано бе отхвърлен от мнозинството в парламента.

Искането за вота, което бе внесено от БСП и ДПС заради кризата в здравеопазването, бе отхвърлено със 70 гласа „за", 144 гласа „против" и 1 „въздържал се". "За" гласуваха само депутатите от Коалиция за България и партията на Ахмед Доган.

Дянков потвърди: Под 3% ръст за пенсионните осигуровки

Увеличението на пенсионните осигуровки ще бъде под 3%, заяви в петък след парламентарния контрол в НС финансовият министър Симеон Дянков.