Помощта с НАП трябва да е взаимна. Идеята на НАП с хеликоптер да огледа имотите в богаташките квартали е много добра, най-важното е тя да се развие. Това каза пред БНР Петър Диков, главен архитект на София.

Разговорите, които водихме с агенцията са в посока да можем да обвържем информационните системи по отношение на кадастъра, на строителството, на разрешенията за ползване, така че агенцията да има достатъчно ясна информация за това, което се изгражда и да си прави проверките по тази линия, допълни Диков. В момента, в който една сграда вече е завършена, собственикът трябва да започне да си плаща данъците и сметките.

Доста сгради нямат разрешение за ползване и собствениците не си плащат данъците, поясни главният архитект. След разпечатването на снимките, направени от НАП, откровено бях изненадан като архитект от много сериозните архитектурни постижения, които се оказа, че имаме в доста от кварталите в София, каза Диков.

За мен това беше гледка, която не съм виждал в 90% от случаите. Лично не го приемам това като гонитба на хора, които имат такива сгради, трябва да сме коректни към хората, които с честни средства са си построили такава сграда, допълни още Диков.

Мен ме интересува дисциплинирането на това, което общината трябва да направи - тоест да си събере приходите. Като разпечатвахме самолетните снимки установихме, че има и доста сгради, които са места, на които не трябва да има изобщо строителство, заяви Диков.

Уверен съм, че и общините, и държавата набират достатъчно самочувствие по действията в установяването на незаконните строежи. От тази гледна точка трябва да бъдем оптимисти, уточни Петър Диков.

Трябва да започнем да си развиваме нашата информационна система и да направим така, че да е годна, тоест да хващаме нарушителите в крачка, а не да разбираме за тях, след като бъдат направени самолетни снимки, категоричен бе главният архитект на София.

Много от парите на прехода, които трябваше да отидат за инфраструктура, за производство, отидоха във вили, в частни самолети, в яхти. За съжаление плодовете тепърва ще ги берем от това нещо, каза още Петър Диков.

Източник/БГНЕС