Въобще няма постна пица в държавния бюджет. С тези думи председателят на Икономическия съвет на НДСВ Владимир Каролев коментира Бюджет 2011.

Каролев обясни, че се планира да се харчи с 1 млрд. лева повече отколкото през 2008 година. Той критикува кабинетът, че предвижда да се харчат повече пари за "подслушване" от МВР, отколкото е целият бюджет за култура. Икономистът на жълтата партия е на мнение, че само с износ няма как да се реализира заложеният ръст от 3.6%, а дефицитът при всички отношения ще е по-голям от 2.5%. С 35% по-малко са чуждестранните инвестиции, а от национална приватизация са заложени по-малко от 10 млн. лева. От НДСВ припомниха, че през тази година се предвиждаше откриването на 4 хиляди нови работни места в публичния сектор.

По думите на Каролев, не са верни твърденията на синдикатите и на премиера, че са харчени от парите за здраве за пенсии. Той заяви, че при предишното управление НДСВ е било излъгано от БСП и е подкрепило вдигането на здравната вноска от 6 на 8% за насърчаването на частните пенсионни фондове.

Тези пари са в частна сметка в момента и според Каролев "даже и Дянков няма право да ги пипа". "И слава Богу", добави той. Лидерът на жълтата партия Христина Христова заяви, че НДСВ е на страната на бизнеса. Тя цитира последни данни на МВФ, според които заложеният за страната растеж е 0%.

Източник: БГНЕС