Разликата в заплащането между мъжете и жените във Великобритания през последните 30 години намалява, но дамите все още печелят с 16.4% по-малко от мъжете, сочи доклад на Британската комисия за неравенствата и човешките права, публикуван днес.

Разликата в заплащането между мъжете и жените във Великобритания през последните 30 години намалява, но дамите все още печелят с 16.4% по-малко от мъжете, сочи доклад на Британската комисия за неравенствата и човешките права, публикуван днес. Разликата в заплащането нараства до 27% за жените над 40 години, отбелязват авторите на доклада.

Последиците от майчинството са по-сериозни при жените без квалификация, които, след като родят деца, печелят с 58% по-малко от мъжете през цялата си кариера. При жените с висше образование разликата е само 4%. През 2008 г. 60% от жените на пенсионна възраст не са имали право на пълна пенсия спрямо едва 10% от мъжете. В доклада се отбелязват също така неравенствата между етнически и социални групи. Така например чернокож висшист печели с 24% по-малко от бял.

Според доклада 10% от най-богатите домакинства притежават 100 пъти повече средства от средствата, с които разполагат 10% от най-бедните. Най-бедните живеят средно със 7 години по-малко от по-заможните. Бебе, чиито родители са от Карибите или от Пакистан, е два пъти по-вероятно да умре в първата година от живота си спрямо бебе на бели родители или от Бангладеш.

Момчетата като цяло имат по-ниски резултати в училище от момичетата. Но студентите от китайски или индийски произход показват най-високи резултати. Комисията счита, че като цяло Великобритания е"толерантно и отворено общество"най-вече по отношение на етническите малцинства и хомосексуалистите.

Източник: БГНЕС