Германия ще вземе честна и справедлива оценка, въз основа на която ще се вземе решението за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Това заяви федералният канцлер Ангела Меркел.

Германия винаги е процедирала по следния начин: гледаме дали са изпълнени критериите за влизането в Шенген по отделно - такъв анализ ще направим по отделно и за България, и за Румъния. Не мога да ви кажа още днес каква ще е оценката ни през ноември, допълни канцлерът Меркел. Тя заяви, че освен техническите критерии към България няма да се предявяват политически изисквания. "За нас е важно да няма корупция при издаването на визите и да се спазва върховенството на закона", допълни тя. Тези въпроси нямат нищо общо с въпроса за ромите.

Меркел подчерта изрично, че в последно време в България се наблюдава напредък в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. "Направени са важни стъпки в тази посока", каза тя. Федералният канцлер заяви, че темата за присъединяването на Турция към Европейския съюз не е била обсъждана по време на разговорите й с премиера Бойко Борисов. "Говорихме за двустранните въпроси, а не за присъединяването на Турция. Едва започнахме да говорим за присъединяването на страните от Западните Балкани", каза Меркел.

Ако през ноември ни подкрепите за Шенген, България няма да спре, а ще удвои и утрои усилията да бъдем надеждна граница на Европа, каквато сме, заяви от своя страна министър-председателят Бойко Борисов. Със здравата си фискална политика гарантираме, че няма да пренесем проблемите си у вас, както направиха нашите съседи, допълни Борисов, имайки предвид влошената финансова ситуация в Гърция.

Г-жа Меркел също похвали финансовата стабилност в България. България води солидна финансова политика. Стабилността, която е необходима в европейското пространство се провежда тук, каза още Ангела Меркел. Федералният канцлер подчерта значението на инфраструктурните проекти, които според нея допринасят най-много за развитието на националната икономиката във формата на нови работни места. Тя изрази надежда, че нейната визита ще направи още по-интензивни двустранните отношения.

Източник: БГНЕС