Повече от половината от най-богатите жени в света, които не са наследили състоянието си, са китайки. Това е така благодарение на Мао и на евтините детски грижи, според изданието Hurun Report, което изготвя ежегодна класация на най-богатите китайци, цитирано от FT.

Трите най-богати жени в света са китайки, както и 11 от най-богатите 20, според класацията на Hurun на жените милиардери, които сами са натрупали богатството си.

Петдесет и три годишната Ян Чунг, която оглавява компанията за рециклиране на хартия Nine Dragons Paper, е най-богатата жена в света с лично състояние в размер на 5.6 млрд. долара. Ву Яджун от Longfor Property се нарежда на второ място с 4.1 млрд. долара, а Чен Лихуа от хонконгския конгломерат Fuhua International заема третото място с 4 млрд. долара лично състояние.

Най-богатата жена в света, която не е китайка, е испанката Розалия Мера от модната къща Zara, чието богатство се оценява на 3.5 млрд. долара. Две други жени попадат сред милиардерките, които са натрупали състоянието си в модния бизнес. Това са Дорис Фишер от Gap, която е осма и Джулиана Бенетон от Benetton, която заема 11-о място.

Щатската телевизионна водеща Опра Уинфри е девета с 2.3 млрд. долара.

Нандани Линтън от China Europe International Business School в Шанхай определя политическите и социалните фактори, които са допринесли за това една китайска жена, занимаваща се с рециклиране на хартия, да е по-богата от жени, които оглавява компании като Zara, Gap, Benetton и Ebay.

"Мао Цзедун променя всичко когато казва, че жените крепят половината небе. Оттогава се приема, че всички жени в Китай ще работят," казва Линтън.

Китайските жени също така са сред най-амбициозните в света, според проучване на нюйоркския Centre for Work-Life Policy. Общо 76% от жените в Китай се стремят към високопоставени длъжности, в сравнение с 52% в САЩ.

Работещите майки в Китай "имат възможност да се целят високо, отчасти поради факта, че получават повече помощ в сравнение с майките в САЩ и Европа по отношение на детските грижи", според центъра. Средната работната седмица на жените в Китай продължава 71 часа и евтините детски грижи са от съществено значение. В Китай те често се предлагат от дядото и бабата за всяко единствено дете.

В сравнение с китайските мъже обаче жените все още изостават. Според Hurun, само 11% от най-богатите в Китай са жени, а средното състояние на 50-те най-богати китайки е само една трета от това на 50-те най-богати мъже.