Здравният министър д-р Стефан Константинов коментира днес въпроса дали ще плащаме за преглед при специалист .

Държавата ни е бедна, парите са малко, трябва да е ясно на хората, когато отидат на лекар, че ще трябва да плащат някои консумативи, заяви той. Идеята е да се легализират някои неща, които в момента са практика.

Качеството струва пари. Нашето здравеопазване няма как да се сравни с това във Франция и Германия, аз просто искам да има ред, искам хората да знаят къде мога да се лекуват без пари, категоричен бе той.

„Аз поставих идеята за обсъждане и вместо талон, да си доплащаме някаква сума и хората да ходят свободно, но с много ясен регламент, защото сега има вариант, при който хората си плащат здравни осигуровки, а направленията свършват, т.е. тази форма на регулация някъде издиша", добави Константинов.

За това колко години трябва да е затворът за неплащане на здравна осигуровка здравният министър д-р Стефан Константинов заяви, че първо трябва да е ясно кои хора не си плащат здравната осигуровка. „Ако това е един богат бизнесмен, но просто леко е забравил да си внесе осигуровките, да, затвор, но ако човекът е беден и е останал по някаква причина извън системата и няма доходи и заради това не е платил здравната си осигуровка, т.е. за него не трябва да има затвор", посочи д-р Константинов.

По думите му в страната има страшно много болници и се пилеят средства и се получава нелоялна конкуренция, като лекарите в държавните болници са на много ниски заплати, които зависят от това колко пациенти са минали и стремежът им е да имат повече такива.

Източник: бТВ