Цената на петрола се покачи над 83 долара за барел в сряда, като основна причина за това е по-слабия долар и по-добрите данни за петрола в Китай, както и очакванията, че валутите ще продължат да бъдат основния двигател на цената на суровината.

Американският суров петрол с доставка през месец ноември нарасна с 1.34 долара, или 1.64%, до 83.01 долара за барел, като по време на търговията си варираше между 81.68 и 83.45 долара за барел.

Лондонският сорт Брент за доставка през ноември се покачи с 1.14 долара, или 1.37%, достигайки цена от 84.64 долара за барел.

Слабият американски долар се определя като основна причина за движението на цените на стоките през второто полугодие на тази година. От друга страна, Китай отчете рекорден внос на петрол през септември. Вторият по големина световен потребител на петрол е внесъл 23.29 млн. метрични тона петрол, което е около 5.7 млн. барела за ден. Година по-рано тази стойност бе 17.2 млн. метрични тона.

Пазарните участници прогнозират, че в краткосрочен план търсенето на петрола ще нараства, поради използването му за отопление, тъй като северното полукълбо навлиза в зимен сезон. Комбинация от по-слаб долар, покупка на държавни облигации от страна на САЩ и по-високо търсене на петрола, могат да запазят възходящата тенденция на ценната суровина.

Днес се очакват данните от EIA (Енергийното министерство на САЩ) за запасите от петрол, тъй като в понеделник щатските пазари останаха затворени. Очакванията са за увеличение на запасите от петрол за миналата седмица с 1.1 млн. барела, намаление на дестилатните запаси, включително гориво за отопление и дизелово гориво, с 1.1 млн барела и понижение на запасите от бензин с 1 млн барела.

Златото поскъпна с близо 2%, отбелязвайки нов рекорден исторически връх в сряда, след като засилилите се притеснения от евентуална обезценка на щатската валута, породени от сигналите на Федералния резерв за ново изкупуване на държавен дълг за стимулиране на икономиката, насочиха пазарните участници към ценния метал като защита на инвестиции.

Щатските златни фючърси за доставка през декември поскъпнаха с 23.80 долара до 1370.50 долара за тройунция, като по време на търговията си отбелязаха нов исторически връх от 1374.15 долара за тройунция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД