Президентът на Венецуела Уго Чавес тества по време на визитата си в Русия лек автомобил Lada Priora, който покара в компанията на руския премиер Владимир Путин.

Запитан след теста от Путин за мнението му, венецуелският президент отвърна: "Великолепен автомобил! Удобен и надежден".

Чавес възнамерява да построи в родината си завод, където да се сглобяват лади, чиято продажба да се реализира не само във Венецуела, но и в Бразилия и в страните от Карибския басейн. Разговорите по този въпрос между Москва и Каракас са в доста напреднала фаза. Заводът ще бъде построен от руски специалисти, след което пък техни колеги ще обучат венецуелските работници в него.

След автотеста Чавес заяви пред журналисти в Кремъл, че освен всичко останало, "ладата се отличава с нисък разход на гориво и възможно най-ниска цена". "Не мислете, че нямам опит с руски автомобили. Карал съм Нива преди двайсетина години. Виждам, че за изминалото време тези коли са станали дори още по-добри", отбеляза Чавес.

Руският джип Нива очевидно се харесва и на Путин - миналата година той си купи един, демонстрирайки подкрепата си за родното автопроизводство. Неотдавна пък руският премиер убеди италианския си колега Силвио Берлускони да си купи джип УАЗ Патриот.

Източник: БГНЕС