В Мадрид се провежда първият в историята шампионат по сиеста - традиционният кратък следобеден сън, почитан както в Испания, така и в редица други латински държави.

Домакин на шампионата е един от моловете в испанската столица. Правилата са прости: всеки един от участниците ляга на диван, като разполага с 20 минути да покаже как се прави сиеста. Отчита се кой колко бързо умее да заспи, колко дълбок е сънят му и дали изобщо е заспал, а не се преструва, което удостоверява лекарски екип.

Състезанието е в няколко етапа, като във всеки един се печелят точки. Победител в първия етап стана 47-годишният Фермин Ломинчар, успял да заспи за 2 мин. и проспа безметежно 18 мин.

Шампионатът, който завършва на 23 октомври, е организиран от Асоциацията на приятелите на сиестата. За победител ще бъде обявен състезателят, събрал най-много точки. Счита се, че кратковременният сън, какъвто е сиестата, е извънредно полезен за мозъка и цялото тяло, тъй като презарежда индивида и спомага за доброто му настроение.

Източник: БГНЕС