Отстранената изпълнителна директорка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева е потърсила помощ от КТ "Подкрепа". Преди седмици неин близък роднина е отишъл в централата на профсъюза да поиска подкрепа. Това каза президентът на конфедерацията д-р Константин Тренчев.

"Всички членове, по които е освободена вече са огледани от юристите и ако намерят и една запетайка, ще създадат големи проблеми, защото най - добрите юристи по трудово право са в двата синдиката", категоричен бе д-р Тренчев.

Човекът, който ги е запознал с казуса обаче не е носел документите. Когато те бъдат налични в централата на партията, тогава те ще кажат дали може или не Калина Илиева да бъде защитена по закона.

"Всяка несправедливост, без назначение към кой е и от кого е допусната - наше задължение е да реагираме, но без документите, ние няма как да вземе отношение", каза д-р Тренчев в отговор на въпрос дали ще защитят бившата директорка на Фонда, цитиран от БГНЕС.

Той бе категоричен, че законът трябва да се спазва. "Във всеки случай ние ще дадем най - доброто от себе си, дори и само заради факта, но....ако някой си е позволил да уволни жена, заради това, че е бременна - жална му майка. Която ще да е тя, каквато ще да е - жална му майка. Доколкото зависи от нас", каза вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Припомняме, че на случая на Илиева внимание обърна преди дни и Есен Фикри от комисията за защита от дискриминация. "Законът не намира баланс между обществения интерес и интереса на жената, която е на висша управленска позиция", обясни Фикри. Поради спецификата на избираеми или назначаеми управленски позиции, оказва се, че "една хубава мярка за насърчаване на раждаемостта се превръща в бреме за жената", коментира тя.

По думите на Димитър Манолов от Подкрепа другата седмица при тях за съдействие ще ходят и представители на един "много голям футболен отбор".

Д-р Тренчев пък обясни, че утре на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще се влезе в друга "драма и тя се казва бюджет на НЗОК". Двамата представиха днес Националната кампания на КТ "Подкрепа" "Подкрепа за достоен труд".

В продължение на 4 години по нея ще бъдат усвоени 9 млн. лв. по ОП "Развитие на човешките ресурси". Целта на програмата е да помогне на хората да защитят трудовите си права. Към нея ще рабити и телефон 0700 10 229 за сигнали, както и 37 информационни бюра "Достоен труд".

"Амбицията ни е всяко евро да отиде по предназначение", обеща д-р Тренчев. Той анонсира и създаването на изцяло нов профсъюз към синдиката, където по думите му от гледна точна на нарушени права "циркът ще е пълен и зверски", скандалът ще е "колосален". Д-р Тренчев каза, че ще се раздават "анатеми", "бради ще треперят" и "ще се надцакваме малко със Светото писание", но отказа за кое професионално направление ще бъде този профсъюз.