Такса смет в София няма да бъде увеличавана през следващата година, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова. По думите й обаче, сегашният размер на таксата ощетява приходите.

Фандъкова обеща, че въпреки малкото пари, общината ще направи всичко възможно да няма проблеми с почистването на снега през зимата: "Всичко зависи от това каква ще бъде зимата. Нашата задача е да осигурим нормално придвижване при зимни условия на масовия градски транспорт и почистването на основните трасета. За вътрешно кварталните улици се предвиждат средства само тогава, когато има наистина много сериозен снеговалеж, при който се блокира движението."

Около два милиона лева не са разплатени на почистващите фирми заради несвършена работа, каза още Фандъкова. По думите й, новите договори предвиждат по-строг контрол: "Очакваме да бъдат проверени всички фирми, с които имаме договор за зимно почистване за наличната техника и наличните смеси за обработване на улиците, като изискваме да имат нова техника и въвеждане на GPS-система."

Източник: БНР