Нов данък лукс ще удари собствениците на мощни джипове. От догодина всеки, който яха над 200 коня под капака, ще доплаща. Допълнителният налог ще бъде между 3.69 лв. и 7.38 лв. за всеки киловат над 149.

Не е изключено горната граница да бъде повишена още повече, казаха депутати. Това означава, че притежателите на джипове и спортни лимузини ще внасят хилядарка и нагоре за данък.

Например за джип BMW с мощност 408 коня налогът ще удари 1400 лв.

Данък лукс ще бъде въведен и за скъпите имоти.

Размерът му обаче ще е различен за отделните градове. Налогът за всички жилища пък може да скочи с 80%. Конкретните размери на данък лукс ще се определя от общините.

Данък сгради може да скочи с 80% от следващата година. С промяна на Закона за местните данъци и такси ще се даде по-голяма свобода на общините при определянето на налозите. Идеята е да се разшири диапазонът за определяне на данък сгради и налога за прехвърляне на имот и да стане от 0.1 до 4.5 на хиляда от цената на жилището.

Сега за данък сгради диапазонът е от 0.1 до 2.5 на хиляда, а за сделките с имоти облагането беше от 0.1 до 3 промила. Промените ще бъдат внесени в парламента по настояване на общините. В момента за апартамент с данъчна оценка от 100 000 лв. максималният данък е 250 лв., а догодина ще скочи до 450 лв.

Конкретният размер на данъка ще се определя от самите общини. За най-скъпите имоти налогът ще скочи няколко пъти, тъй като ще се въведе и данък лукс. Имотите с данъчна оценка по-висока от средната за съответната община ще се облагат с по-голям налог. По-висок данък ще се плаща и за опасни и рушащи се сгради.

Данък лукс ще бъде въведен и за мощните коли. От 2011 г. значително по-висок данък ще се плаща за автомобилите с мощност над 149 kW, или 200 конски сили.

Налогът за тези най-мощни автомобили ще бъде между 3.69 лв. и 7.38 лв. за всеки киловат над 149. Не е изключено горната граница да бъде повишена още повече, казаха депутати. Така за джип BMW с мощност 408 коня налогът ще бъде между 600 лв. и 1400 лв.

За автомобил като Mercedes-Вenz с 340 коня пък собствениците ще трябва да извадят допълнително от 600 до над 1000 лв. Облекчения за превозните средства догодина ще могат да ползват само хората с увреждания, които имат проблеми с придвижването.

По този начин ще се прекратят злоупотребите с досегашния закон, при които преференции ползваха всички хора с увреждания. Въведен ще бъде и нов елемент от досегашната такса за битови отпадъци, който да отива за изграждане на депа в общините.

Намален ще бъде и броят на вноските за разсрочено плащане за такса смет от 4 на 2.

Туристическата такса пък ще стане данък, определящ се от броя на леглата и процента на заетост на легловата база. Общините пък ще имат електронен достъп и до данните на КАТ и НАП.

Източник: в. Стандарт