Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков изрази убеждението си, че България ще преодолее икономическата криза без да се налага споразумение с МВФ или увеличение на данъците. Той прогнозира, че ако кабинетът продължи да прилага същата политика на фискална стабилност, България ще стане по-привлекателно място за инвестиции.

Той изрази мнението си по време на десетата годишна среща на Европейска кръгла маса на индустриалците /ERT/ с членове на кабинета. Представителите на най-големите чуждестранни компании у нас обсъдиха с българските министри своите предложения за конкретни мерки и действия, насочени към подобряване на макроикономическото развитие на България в условията на икономическа криза.

„Ние не само че успяхме да поддържаме стабилна фискална политика без да повишаваме данъците, но в същото време значително увеличихме притока на инвестиции в инфраструктурата - отбеляза вицепремиерът Дянков. - Впрочем, лошите пътища и жп-линиите се бяха превърнали в сериозна пречка пред компаниите, работещи в България.

През последната година обаче отчитаме сериозен ръст на българските и европейските инвестиции в пътната инфраструктура. С други думи за една година направихме повече в тази насока от предишното правителство в предходните 4 години! Нашата цел е чрез прилагането на добра данъчна политика и чрез привличане на стабилни инвестиции в инфраструктурата, България да стане не само по-добро място за бизнес, но и да привлече инвеститори, които в момента работят на съседни пазари, като Румъния, Гърция и др. Впрочем имаме информация, че някои от тези компании вече се насочват към нашия пазар!"

„Много чуждестранни компании се установиха в България преди 13 години. И тогава България преживяваше трудни и несигурни времена, но ние дойдохме, защото вярваме в потенциала й" - заяви Алексис Брунс, почетен посланик на Белгия и представител на компанията Солвей, която е един от крупните чужди инвеститори у нас и добави:

„Всъщност България беше изгряващата звезда в региона преди кризата през 2008 г. Вярваме, че с прилагането на добри политики, звездата ви отново бързо ще изгрее! Стегнатата макроикономическа рамка и добрата фискална политика й помогна до голяма степен да оцелее в условия на криза.

Днес, страната има нужда от реформи, които да доведат до икономически растеж, откриване на нови работни места и приток на чужд капитал. Въпреки че прогнозите ви за икономически растеж за 2011-а са обнадеждаващи, като цяло перспективите за Европа са за бавно и неустойчиво възстановяване, съпроводено с много строги мерки.

Към това трябва да прибавим жестоката конкуренция от нововъзникващите пазари. Така, че всички сме изправени пред много тежки изпитания.

От какво се нуждае нашият бизнес? Ние, чуждите инвеститори се нуждаем от благоприятно, прозрачно, стабилно и предвидимо бизнес обкръжение. А за нас предвидимост означава законодателството в страната да е съвместимо със законодателството и практиките на ЕС. Защото да инвестираш в дадена държава е като да практикуваш някакъв спорт! Както в спорта, така и в бизнеса трябва да има ясни правила, които не могат да се променят в средата на играта. По същия начин законите, които се отнасят до бизнеса и инвестициите ни тук не би трябвало да се променят на полувремето! Смятаме, че добрите политики, които се коват в момента, биха могли в бъдеще да осигурят повече работни места, по-добър стандарт за живот на българите и по-дори условия за нас, инвеститорите!"

Източник: БНР