Валутната политика на Китай се очаква да е сред водещите теми на предстоящата през уикенда среща на страните от Г-20.

Междувременно САЩ продължава да се опитва да оказва политически натиск върху водещата бързоразвиваща се икономика да предприеме стъпки по освобождаване на курса на юана.

Според изказвания на финансовия министър на страната - Тимъти Гайтнър, валутният курс трябва да се определя от пазарни сили, а не от намесата на регулаторите.

Изказванията му допринесоха за поскъпване на долара спрямо останалите основни валути. Еврото се търгува на нива от около 1.3940, след като късно вчера бе 1.3964.

Моментно повишение регистрира щатският долар и спрямо японската йена, но в последствие то бе заличено и рано сутринта йената се търгува на нива близки до 15-годишното си дъно, малко над 81 йени за долар.

На срещата на страните от Г-20 се очаква да бъдат обсъдени притесненията, че водещите индустриални нации действат в насока на отслабване на националните си валути, за да подпомогнат износа си и по този начин икономиките си.

Междувременно най-вероятно развиващите се страни ще поставят въпроса относно приливът на капитали към тях, които сериозно заплашват от балонизиране на пазарите им, както и прегряване на икономиките им.

Фондовете, инвестиращи на тези пазари са привлекли над 60 млрд. долара през тази година за инвестиции в акции, а облигационните - 41 млрд. долара.

Тези инвестиции са довели до поскъпване на 19 от 25-те валути на развиващите се икономики спрямо долара, което сериозно наранява износа им.