Американският долар и японската йена загубиха вчера спечелените позиции от предходният ден. Eврото се покачи към 1.3992, след като по-рано през деня Старк от ЕЦБ каза, че банката трябва да започне да покачва лихвата, след като прекрати ликвидните програми. От МВФ казаха, че ЕЦБ би трябвало да остане готова да "разгърне отново" своите извънредни мерки за осигуряване на ликвидност и да преоцени времевия хоризонт на своята политика на ниски лихви, ако икономическото възстановяване спре.

Според нюйоркска консултантска компания, ФЕД на САЩ ще проведе нова програма за финансово стимулиране на икономиката, на стойност 500 млрд. долара в следващите 3 до 6 месеца, т.е. ще закупи дългосрочни US Treasuries за 500 млрд. долара.

От протокола на комитета по парична политика на Англия стана ясно, че гласуването в полза на запазване на лихвата е 7-1-1, като някои от членовете са гласували за разширяване на QE, което е негативен фактор за английската валута. От изнесения протокол от срещата на Bank of England, проведена на 7ми октомври става ясно, че членът на комитета по монетарна политика Адам Поусън е гласувал за увеличаване на стимулиращия пакет с 50 млрд. паунда до 250 млрд. паунда. Тогава Bank of England остави основната си лихва непроменена на рекордно ниското равнище от 0.50% и е запазила стимулиращата програма на ниво 200 млрд. паунда. Гласуването на Поусън и вероятността да бъде подкрепено от другите членове на комитета най-вероятно ще засили очакванията Bank of England да последва намеренията на FED по време на срещата си на 03-04.11.

Печалбата за третото тримесечие на Morgan Stanley е спаднала с 67%, като основна причина за това са сделките с ценни книжа в сферата на инвестиционното банкиране. Изпълнителният директор на банката Джеймс Гордман заяви, че въпреки че продължават да отчитат прогрес в някои сфери на дейност през това тримесечие, то общите резултати не отразяват истинския потенциал на компанията, като подчерта, че не е удовлетворен от цялостното представяне. Конкурентите им от Goldman Sachs Group Inc. отчетоха печалба от $1.9 млрд. за третото тримесечие, което е спад от 40% спрямо същия период, година по-рано. Така те се присъединиха към банките, публикуващи по-ниски приходи и печалби, заради продължаващата несигурна икономическа ситуация.

Четвъртата по големина американска банка, Wells Fargo обяви нетна печалба от 3.34 млрд. долара или по 0.60 цента на акция за третото тримесечие на 2010г. Приходите на банката за Q3 падат с 7% на годишна база. Основна причина за по-високата печалба е намаляването на заделените за кредитни загуби провизии. От U.S. Bancorp, петата по големина търговска банка в САЩ по депозити бе съобщено, че печалбата за третото тримесечие е нараснала с 51%, надвишавайки очакванията на анализаторите. И тук основната причина за това е спадът в разходите по неизплатени кредити, уточняват от Bloomberg.

В ранните часове на тази сутрин беше публикуван БВП на Китай за третото тримесечие и потребителската инфлация за септември. Индексът на потребителските цени е нараснал минимално до 3.6 % на годишна база, спрямо 3.5% за предходния период. Това покачване би могло да отключи спекулации за ново покачване на лихвата от PBOC, което да провокира нов спад на индексите и поскъпване на долара. БВП на азиатската икономика обаче отчита спад до 9.6%, спрямо 10.3% за предходното тримесечие.

Днес се очакват данните от продажбите на дребно за Великобритания, молбите за помощи за безработни и потребителското доверие на САЩ. Тази сутрин единната валута е под лек натиск от страна на долара и се разменя на нива от 1.3890/1.3910.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД