Само за месец и половина след старта на програмата за студентско кредитиране на 1 септември 2010 г. Райфайзенбанк одобри 1000 кредита за 5 млн. лв., информираха от банката за Profit.bg.

Банката продължава да отчита висок интерес от студенти, докторанти и техните родители, които искат да финансират собственото си обучение или обучението на своите деца.

Средната сума на студентските кредити възлиза на 4 751 лв., а за финансиране на обучението си са кандидатствали почти по равно жени и мъже - 56.6% жени и 43.4% мъже, като преобладават студентите от втори и трети курс - около 60%.

От програмата са се възползвали в най-голяма степен студентите от специалностите Право, Финанси, Архитектура и Медицина са се възползвали от програмата - съответно 7.6% студенти по Право, 3.2% по Финанси, 3.1% по Архитектура и 2.6% по Медицина.

Кредитите по програмата за студентско кредитиране се отпускат в лева при годишен лихвен процент от 7%, който е фиксиран за целия период.

Студентите могат да ползват пълен гратисен период, който обхваща целия период на обучението или докторантурата, без да плащат главницата и лихвата. Изплащането на кредита започва един месец след изтичане на гратисния период, като се погасява на равни месечни вноски в срок от 10 години.

Кредитополучателите не дължат такси и комисиони за управление на кредита и не се изисква поръчител или съдлъжник.