„Бяхме шокирани от факта, че вие целенасочено сте подведен за резултатите и дейността на професионалните пенсионни фондове, както и за техните задължения и отговорности", гласи адресиран към премиера Бойко Борисов текст в отворено писмо на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

В писмото си БАДДПО предлага спешна среща с премиера, за да го информира за дейността на допълнителните пенсионни фондове.

Повод за писмото е станал фактът, че асоциацията не е получила отговор на становището си по повод идеята да бъдат прехвърлени средствата на ППФ в солидарен фонд, което е било внесено на 15 октомври - 5 дни преди МС да приеме Бюджета на ДОО.

ППФ разполагат с нужните средства и готовност да изплащат предвидените срочни пенсии, а БАДДПО и членовете й никога не са инициирали удължаване на срока за изпълнение на задълженията им. Това е един от фактите, за които асоциацията смята, че Борисов е бил подведен. Съдейки по стенограмата от заседанието на МС, БАДДПО смята, че премиерът не е наясно, че фондовете са отделни юридически лица от управляващите пенсионноосигурителни дружества, средствата им са отделени и не извършват административни разходи.

Също така, че средствата в ППФ са разпределени в индивидуални партиди, 100% от доходността по инвестиции постъпва в тях, както и, че осигурените сами са избрали фонд и събирането на средствата в солидарен фонд ще намали до минимум личната заинтересованост, ще разруши окончателно и без това разклатеното доверие към пенсионната ни система и ще се намали събираемостта на вноските.

Асоциацията не приема квалификациите по адрес на пенсионните дружества и поставят три въпроса, които не са били взети предвид от Бойко Борисов:

- За какви права на осигурените ППФ трябва да предоставят срочни пенсии? Носи ли държавата и НОИ отговорност и задължения за правата, натрупани от тези осигурени преди създаването на ППФ през 2000 г.

- Възможно ли е и как ще се прехвърлят активите на ППФ в солидарния фонд? Може ли да се отнемат правата и средствата на осигурените лица и техните наследници?

- В крайна сметка какви средства ще постъпят в НОИ и как ще се гарантира ранното пенсиониране и адекватните пенсии на работниците от І и ІІ категория труд.