Перспективата на кредитния рейтинг на България се променя от отрицателна на стабилна, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който цитира данните от преди около половин час на японска кредитна рейтингова агенция JCR- една от четирите големи рейтингови агенции.

Премиерът поздрави с тази новина опозицията, защото според Борисов, рейтингът е бил отрицателен по време на тяхното управление, докато сега, при управлението на ГЕРБ, той е станал стабилен. За да подкрепи думите си, Бойко Борисов констатира:

"Живеем в стабилна държава, в която най-големите фирми идват вече да работят, да инвестират и да създават работни места." Преди да обяви това, бе подписан меморандум за разбирателство между българското правителство и Hewlett-Packard (HP).

Документът определя възможностите за разширяване на дейността на HP и инвестициите на компанията в България. На събитието присъстваха четирима министри от кабинета - министърът на икономиката Трайко Трайков, на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, на финансите Симеон Дянков и на външните работи Николай Младенов.

Икономическият министър Трайчо Трайков коментира, че подписаният документ е в резултат на шестмесечен труд, като ще се създадат работни места с много добра добавена стойност, висока квалификация при едно перфектно използване на оперативните програми на ЕС.

Финансовият министър Симеон Дянков каза, че една от причините, поради която HP е решила да инвестира в България, е "стабилната данъчна и фискална политика".

Премиерът Бойко Борисов обясни, че HP е избрала България сред 30 други страни. Според премиера страната ни 6 месеца се е борила да изберат нея.

Бойко Борисов презентира компанията като "най-голямата IT-компания и високо технологичен инвеститор". По думите на Борисов с подписването на меморандума ще се създадат още 2000 работни места. Бойко Борисов пресметна, че над 300 българи са се върнали от чужбина, защото заплатите са по-добри, както и условията на работа. Той е убеден, че след подписването на меморандума днес от чужбина ще се завърнат още толкова.

Премиерът припомни, че ще започне израждането на южната дъга на Околовръстното шосе, като на 31 октомври ще бъде направена първа копка, а догодина тя ще стига до "Младост". Офисът на HP се намира именно на Околовръстното шосе и така хората, които ходят на работа, там, ще имат хубав път до работното си място. Стана ясно, че до момента HP е осигурила работа на 3200 българи.