Най-важните събития от и за България за седмицата 18-22 октомври:

Понеделник

България влезе в емисиите на световните агенции с негативна новина - рекорден обир на летище София, в който бе откраднато злато за 20 млн. лв. от акция "Леярите".

Сагата с месните продукти и соята продължава с отнемането на лиценза на 4 фирми, стана ясно в понеделник.

Вторник

Изследване на Industry Watch показа, че по прозрачност на бюджета България се намира между Аржентина и Уганда, в ниво „средна прозрачност". По-добре сме от Албания и Македония, но сме по-назад от Турция, Румъния и Словения.

Емигрантските пари намаляват до нивото си от януари. Българите, живеещи постоянно в чужбина, са изпратили 53.4 млн. евро обратно в родината през август 2010 г.

Сряда

Окончателно: С 1.8 % се увеличава пенсионната вноска, реши правителството на заседание в сряда.

Национализация или недоразумение?

От 1 януари 2011 вноските за работещите при условията на първа и втора категория труд в установените размери, съответно 12 и 7 на сто постъпват в новосъздаден фонд, под управлението на НОИ, заяви министър Тотю Младенов. "Активите от професионалните фондове ще преминат в новосъздадения фонд под наблюдението на КФН", продължи той. Това изказване се отрази пагубно на БФБ в следващите търговски сесии.

Четвъртък

Тотю Младенов свали SOFIX с 5%

Сесията на БФБ стартира с остри понижения след изказванията на министър Тотю Младенов, че активите на професионалните пенсионни фондове ще бъдат прехвърлени на НОИ.

Борисов: Какво значи частен пенсионен фонд? „От 2000 година се трупат пари - те не са на тези частни пенсионни фондове, които сега казват че ги национализират - това са парите на хората," каза премиерът след въпроси на журналисти относно темата с частните пенсионни фондове и решението на МС да бъдат национализирани.

Данъчната ставка за хотелиерите става 9% от 1 април 2011 година е записано в проекта за промени в Закона за данък върху добавената стойност. Парламентът също така прие и 2% данък върху застрахователните премии, който влиза в сила от 1 януари 2011.

Петък

Цените на жилищата падат за осмо поредно тримесечие. Само преди 2 г. средните пазарни цени за страната по данни на Националния статистически институт са 1418 лв./кв. м, а към края на септември 2010 г. те са 959 лв./кв. м. Най-устойчиви на кризата се оказаха имотите в София.

Окончателно: Бюджетен дефицит от 4.7% за 2009 г.

По окончателни данни на Националния статистически институт, предоставени и потвърдени от Евростат без резерви, през 2009 г. сектор „Държавно управление" отчита дефицит от 3.21 млрд. лв., или 4.7% от БВП.