За увеличение на капитала на дъщерното на Петрол дружество - Нафтекс Петрол, чрез непарична вноска, част от вземане на публичното дружество от Нафтекс Петрол, ще гласуват акционерите на Петрол на насроченото за 23 ноември извънредно ОСА.

„Предмет на вноската е част от вземане, произтичащо от договори за паричен заем и анексите към тях от 2006 до 2009 г., сключени между Петрол (заемодател) и Нафтекс Петрол (заемател)", се чете в Доклада на УС на публичното дружество.

Вземането на Петрол, което ще бъде внесено като непарична вноска в капитала на Нафтекс Петрол, е по номинал в размер на 200 млн. лв.

„Увеличението на капитала на Нафтекс Петрол, чрез апорт на вземания на дружеството-майка по предоставени търговски заеми, представлява класическа сделка по замяна на дълг срещу собственост. Целта на транзакцията е да се подобри капиталовата структура, а оттам и финансовото състояние на дъщерното дружество, с цел да се увеличи неговата кредитоспособност", се чете още в доклада на УС.

Заради реализираните отрицателни резултати от финансови операции през последните години (предимно от сделки с финансови инструменти), нетните активи на Нафтекс Петрол са намалели до отрицателни стойности, като същевременно значително се е увеличила неговата задлъжнялост по лихвени заеми, основно предоставени от дружеството-майка Петрол. Всичко това затруднява оперативната дейност на дъщерната компания.

Съгласно възприетата търговска стратегия от средата на 2009 г., Нафтекс Петрол се ориентира към поетапно преминаване към доставки на горива за продажба на едро на вътрешния пазар изцяло от чуждестранни доставчици, се посочва още в доклада. Това е довело до значително увеличаване на задълженията на дъщерното дружество за съхранение на задължителни запаси от горива, съгласно изискванията на Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти.

Увеличението на капитала на Нафтекс Петрол с непарична вноска ще се отрази като увеличение на инвестициите в дъщерни дружества (финансови дълготрайни активи) в размер на 200 млн. лв., респективно като намаление на вземанията за дължими главници в размер на 197.51 млн. лв. лихви за 2.5 млн. лв.

Финансовите приходи от лихви по предоставени търговски заеми на Петрол ще намалеят с 18.76 млн. лв. на годишна база. Същевременно ще се увеличат потенциалните приходи от дивиденти за сметка на печалбите на Нафтекс Петрол, информират от публичната компания.

Интересен в случая е фактът, че дъщерното дружество на Петрол - Нафтекс Петрол, притежава близо 50% (по данни на публичната компания от 21 октомври 2010 г.) от капитала на дружеството-майка.

Нафтекс Петрол купи на 14 октомври от другия голям акционер на Петрол - Петрол Холдинг, 8.93 млн. акции от капитала на публичното дружество, с което участието на едноличната компания в компанията-майка се увеличи с 8.18%, до посочените 49.99%.

Акциите на Петрол отвориха новата седмична търговия на БФБ-София с понижение от близо 2%, до 2.50 лв. за лот, при общо изтъргувани 110 книжа.