Международната рейтингова агенция Standard & Poor's Ratings Services (S&P) e понижила дългосрочния кредитен рейтинг на Българо-Американска Кредитна Банка (БАКБ) от 'B+' на 'B'.

Краткосрочният кредитен рейтинг остава без промяна на ниво 'B', а перспективата е „отрицателна".

Понижението на рейтинга отразява мнението на S&P, че вероятността в случай на нужда БАКБ да получи извънредна помощ от своята компания майка Allied Irish Bank (AIB) е намаляла.

AIB наскоро заяви, че делът й в БАКБ в размер на 49.99% е между активите, от които смята да се освободи като част от плана си за набиране на средства. В добавка към това има вероятност ирландското правителство да стане мажоритарен собственик в AIB. Това се отразява на така наречения SACP профил на БАКБ, който разглежда институцията самостоятелно. От S&P смятат, че БАКБ не е от стратегическа важност за AIB.

През настоящата година от AIB са предоставили 75 млн. евро кредитна линия на БАКБ, от които българската банка досега е използвала 25 млн. евро.

Рейтингът на БАКБ отразява експозицията на банката към сектора на недвижимите имоти и строителството в България, рязко влошаващото се качество на активите, ликвидният риск, и малката ниша, в която действа банката на фона на все още предизвикателната оперативна средна. Рейтингите на БАКБ се подкрепят от силната капитализация на банката и нейното ръководство, което познава добре бизнеса по кредитиране на малки и средни предприятия.

Евентуално заплаха за по-нататъшно понижение на рейтинга би могла да дойде от по-голямо от очакваното влошаване на качеството на активите и би се случило, ако увеличените провизии доведат до финансова загуба, което от своя страна би повлияло на капитализацията на банката.

Очакванията на S&P по отношение на рейтинга на БАКБ включват вероятността лошите кредити да останат на настоящите високи нива през 2010-2011 г. и че банката ще отчете малка загуба за 2010 г. Признаците за по-слаба ликвидност също биха повлияли в отрицателна посока на рейтингите на БАБК.

От S&P биха могли да ревизират перспективата си по рейтинга на БАКБ на „стабилна", ако пазарната среда в България се подобри и натискът върху финансовия профил на банката, особено по отношение на качеството на активите й, отслабне. Според S&P ревизия на рейтинга нагоре не се очаква в краткосрочен план, освен ако БАКБ не бъде придобита от силен стратегически инвеститор, който има желание да се обвърже с развитието на БАКБ и да предоставя извънредна финансова помощ.