Пътниците, които блокират изходите на влаковете на метрото, стоейки на вратата, струват на бизнеса в Ню Йорк около 200 млн. долара на година заради изгубеното време.

Това сочат изчисления на в. "Ню Йорк Таймс", публикувани по повод 106-та годишнина на метрото.

Според изчисленията пътниците, които се мотаят пред вратата, удължават с 10 секунди времето за излизането и влизането на другите пътници на всяка спирка на метрото в пиковите часове.

Средно жител на Ню Йорк, пътуващ към Манхатън, печели 62 хил. долара на година. Това е равно на 29 долара на час или на около осем цента за всяко 10-секундно закъснение.

По данни на транспортните власти в Ню Йорк обичайната дължина на пътуванията е девет спирки, а всеки ден за работа в Манхатън с метрото пътуват 1 053 464 нюйоркчани.

Така дневните загуби от закъсненията им, причинени от други пътници, блокиращи вратите, се равняват на 777 456 долара. Това е равно на 202.916 млн. долара на година в изгубено работно време.

Пътниците, които излизат от къщи по-рано, за да компенсират удължаването на пътуването си, пък губят от съня си, както и от времето със семейството си или за вършене на други задачи.

Източник: БГНЕС