„Инвеститорите ще са отново нащрек за обичайните новини в последно време - за национализацията на професионалните пенсионни фондове и за деветмесечните отчети", коментира Владислав Панев, председател на СД на Статус Капитал, за Profit.bg. „Това вероятно ще ги въздържи от агресивни покупки".

„Очакванията ми са за стабилизация на индексите, като ръст на SOFIX е напълно възможен", посочи още експертът. „Навлизаме и в период, който ще покаже кои компании няма да се справят с кризата и мисля, че отговор на този въпрос ще имаме през следващите 6 месеца. Така че ни очакват интересни времена - за едни те ще бъдат добри, а за други лоши".

Двата основни индекса на Българска фондова борса приключиха първата сесия за седмицата на отрицателна територия. Понижението при SOFIX беше от 0.38% до 342.71 пункта, докато BG 40 загуби 0.90%, затваряйки на 110.32 пункта.

Останалите два индекса приключиха деня с ръст - BG REIT добави 1.18% до 41.28 пункта, докато BG TR30 се повиши с минималните 0.09% до 278.77 пункта.

Оборотът на регулиран пазар в понеделник достигна 1.07 млн. лв. Броят на търгуваните емисии беше 76, като 26 от компаниите отчетоха поскъпване на акциите си.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!