Според последната информация, получена от Секретариата на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), заседанието на съвета ще се проведе в петък, 29 октомври, от 10.00 ч. при същия дневен ред, а именно ще се осбъждат промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), информираха от Българска стопанска камара.

Да припомним, че заседанието на Министерски съвет днес, на което ще се обсъждат и промените в пенсионната ни система, трябваше да бъде предшествано от среща на тристранните партньори, които да кажат последната си дума по промените в КСО. От пресцентъра на МС информираха обаче, че заседанието на Съвета обаче се отлага.

Сред промените, които трябваше тристранният съвет да разгледа, са плавно увеличаване на стажа за пенсия на всички работещи от 2015 година. Проектът предвижда създаване на солидарен фонд за ранно пенсиониране от 1 януари догодина, в който ще се прехвърлят натрупаните в професионалните фондове вноски на работещите при първа и втора категория на труд и от който ще се изплащат пенсиите им.

Във връзка с множество запитвания относно отложеното заседание на НСТС, от БСК поясниха преди минути, че работодателските организации са изпратили на 26 октомври (вторник) писмо до министъра на финансите и председател на НСТС Симеон Дянков, с което изискват допълнителна информация относно предложенията за промени в КСО, касаещи професионалните пенсионни фондове.

Финансовият министър се е ангажирал съответно да подготви исканата информация и да я представи в петък, 29 октомври. Това е и причината за отлагане на днешното заседание на НСТС.

Работодателите са поискали по-подробна информация и анализи за:

1.Становището и Предварителния доклад на мисията на МВФ в България със съответните препоръки;

2.Правен анализ за съответствието на предложенията за изменение и допълнение на КСО с Конституцията на Република България, действащото законодателство и Европейската харта за основните права и свободи;

3.Информация от КФН за структурата на инвестиционните портфейли на професионалните пенсионни фондове, както и Становище относно законосъобразността на извършваните до този момент действия от професионалните пенсионни фондове;

4.Информация от НОИ относно: стратегията и механизмите за бъдещото управление на средствата от професионалните пенсионни фондове; финансови анализи и прогнозни разчети за предвижданата доходност, приходи по източници и разходи за следващите 10 години; данни за събраните вноски и разходваните средства за категорийните работници през отминалите 10 години; данни за събраните осигуровки за категорийните работници и служители 10 години преди създаването на професионалните пенсионни фондове.

5.Оценка на въздействието на предвижданите промени в КСО върху бизнес средата, включително върху капиталовите пазари и целия небанков финансов сектор;

6.Механизми за формиране на пенсиите на категорийните осигурени;

7.Структура на управление и разходи за издръжка на новия солидарен фонд и източник на тези средства;

8.Анализ и прогнозни разчети на НАП относно събираемостта на осигурителните задължения, както и информация и анализ за средния осигурителен доход по браншове и основни предприятия.