Новият политически проект на президента Георги Първанов ще се нарича АБВ -"Алтернатива за българско Възраждане" - това твърди в днешния си брой в. "Труд".

Според изданието още днес, макар и неформално, ще бъдат извадени и основните лица, които ще участват в него.Сред имената, които вестникът спряга са: Ивайло Калфин, Миглена Плугчиева, Мария Капон, Костадин Паскалев, Петър Стоянович и "Гергьовден", Андрей Пантев, Стефан Данаилов, Велислава Дърева, БЗНС на Стефан Личев, леви земеделци, някои синдикалисти, представители на леви формации, но не лидерите.

В. Стандарт припомня, че по непотвърдена информация денят Х за президентския проект е 11 ноември. Датата на официалния старт на сдружението не е случайна. На 11 ноември 2001 г. бе първият тур на президентския вот, в който бюлетини за Първанов пуснаха над 1 млн. българи. Седмица по-късно той победи с над 2 млн. гласа.

Всички подробности по учредяването на новата формация са обсъдени на тайна сбирка миналата събота на "Дондуков" 2, твърди Стандарт. На срещата са присъствали проф. Кръстьо Петков от Национално гражданско експертно сдружение "Глас", социалдемократът Бойко Радоев, земеделците Стефан Личев и Спас Панчев, лидерът на ЕНП Мария Капон, шефът на синдиката на енергетиците към КНСБ Божидар Митев, представители на "Гергьовден", кметове и интелектуалци.

"Бяхме в най-тесен кръг в сградата на Президентството, само хора, които имаме партийни структури в страната", призна участник в сбирката.

Най-спрягани за шеф на организацията са ексминистърът на културата Стефан Данаилов и кметът на Благоевград Костадин Паскалев, издадоха участници в проекта. Двамата не бяха открити днес за коментар.

Икономическата политика готвел екип на проф. Петков, организационен секретар щял да е Бойко Радоев.

Засега е сигурно, че в името на формацията задължително ще присъства думата "България", твърди източникът на "Стандарт". Според други пък формацията ще се казва "коалиция на духа".

Крайната цел на президентския проект била да спечели повече кметски кресла от ГЕРБ. Най-големи затруднения в момента имало с намирането на авторитетни, но неизхабени в публичното пространство лица, както и на млади хора.

Видно дамско трио също щяло да участва в движението, твърдят участници в създаването му. Бившият еврокомисар Меглена Кунева и ексминистър Миглена Плугчиева вече дали съгласието си, кандидатурите им се обсъждали за президентските избори. Вчерашната среща на Първанов с президента на ЮНЕСКО Ирина Бокова пък веднага породи слуха, че държавният глава включвал Бокова в пъзела за наследник.

В проекта на Първанов щели да участват и кметове. Градоначалникът на Пловдив Славчо Атанасов вече усилено работел за новото движение. Източниците твърдят, че на тайната сбирка в Президентството е бил и проф. Огнян Герджиков, бивш шеф на парламента от НДСВ.

Към движението се вливал и Общонароден комитет за защита на националните интереси (ОКЗНИ) на Добромир Задгорски.

От "Дондуков" 2 издадоха, че Първанов е водил консултации с емблематични хора от БСП - евродепутата и бивш външен министър Ивайло Калфин, депутатите Корнелия Нинова, Андрей Пантев и др. В позиция на изчакване били Михаил Миков и Ангел Найденов.

Сред симпатизантите на новия проект "Медиапул" спомена и Слави Трифонов, който щял да води своеобразно младежко крило, шоуменът обаче бързо се дистанцира от бъдещата формация.

От "Дондуков" 2 не направиха никакъв официален коментар, нито съобщиха дали Георги Първанов ще бъде на 11 ноември в НДК. Шефът на НДК Христо Друмев потвърди, че зала 3 на двореца е наета от Президентството за целия ден на 11 ноември и вече е капарирана.