„След вчерашните значителни ръстове и днес индексите най-вероятно ще останат на положителна територия, макар и не с такива темпове", коментира за Profit.bg брокерът на Евър Ирина Христова.

„Решението на правителството за „Частична" национализация сякаш успокои част от инвеститорите, но до завръщане на доверието в родния ни пазар има доста път да се извърви", смята още Христова. „Очаквам спокойна търговия и все така ниски обеми".

Вчера наблюдавахме рязка промяна в инвеститорските настроения на БФБ-София, което доведе до рекордно за последните над 14 месеца дневно повишение на SOFIX. Индексът на българските „сини чипове" скочи в четвъртък с 3.88%, до 359.39 пункта, като броени минути преди края на редовната търговия ръстът надвишаваше 4%.

За приповдигнатото настроение говори и изменението на останалите три индекса на капиталовия ни пазар - BG 40 (+1.91%, 112.41 пункта), BG REIT (+1.82%, 42.04 пункта) и BG TR30 (+2.80%, 287.96 пункта).

Друга положителна новина е, че тези движения бяха подплатени с по-сериозни от обичайното обеми. Общият оборот на регулиран пазар достигна 1.65 млн. лв. Сделките при ФНИ България бяха за 1.53 млн. лота, изтъргувани на средна цена от 0.379 лв. за бройка. Капитализацията на фонда нарасна вчера с 4.68%, до 0.38 лв. за акция.

В четвъртък се търгуваха акции от 82 емисии. Повишение в цената имаше при 56 от книжата.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!