Група хедж-фонд мениджъри от Лондон организира 24-часово глобално парти за 80 000 души на 15 септември 2011 година. Те се канят да влязат в Книгата на рекордите Гинес с него, пише Wall Street Joirnal.

Идеята идва от филма „Около света за 80 дни". Партито ще се състои в малко над 80 локации в света - Амстердам, Рио Де Жанейро, Ню Йорк, Дубай, Шанхай и др.

Събитието си има собствен сайт, който го рекламира като „80 000 души от световния елит, 80 от най-прекрасните места, всичко това в рамките на 24 часа".

Сред очакваните гости са актрисите Ума Търман, Лиз Хърли, продуцентът Саймън Коуел и др.

Една маса ще струва около 160 000 долара.

Преди да си кажете „Бива ли така във времена на криза?", да уточним, че партито е благотворително. Приходите ще отидат за фондация Absolute Return for Kids, основана от хедж-фонд мениджъра Арпад Арки Бусон, който е съпруг на актрисата Ума Търман.

Г-н Бусон е категоричен, че не е цинично да се правят големи празненства в момент на криза. „Когато устроих страхотен купон по случай рождения ден на жена ми, някои ме попитаха дали съм сигурен, че това е добра идея. Аз им казах „Това парти ще осигури работа и доходи на много служители. Ако всички спрем да харчим, защото е криза, с какво ще помогнем на икономиката?"

Бусон наистина има право до известна степен, коментира WSJ, но дали това е начинът? Червеният кръст миналата година е набрал 32 млн. долара в онлайн кампания, без смокинги, шармантни тоалети и поп звезди.