MetLife Inc обяви днес, че е приключила придобиването на American Life Insurance Company -Alico от American International Group, Inc. - AIG за 16.2 милиарда щатски долара.

"С окончателното придобиване на АЛИКО, MetLife Inc. стана водеща световна сила в областта на животозастраховането и застраховките за служители" заяви Робърт Хенриксън, председател, президент и изпълнителен директор на MetLife Inc. "От много години MetLife Inc. държи силни, водещи позиции в САЩ, Мексико, Корея и Чили, въз основа на които сега ние можем да надграждаме стигайки до повече от 60 държави по целия свят. Тази сделка допринася за нашата глобална стратегия за развитие, прибавяйки значителен обхват и влияние на международното представяне на MetLife Inc. Също така тя разнообразява и балансира нашето географско присъствие и портфолиото от предлагани продукти и значително увеличава възможностите за разпространение на продуктите ни."

"Ние сме в добра позиция да генерираме доходи и да постигнем възвращаемост на инвестициите в резултат на това придобиване," добави Хенриксън. " От момента на транзакцията на 8 март, 2010, екипи от MetLife Inc. и ALICO работиха в тясно сътрудничество за да се уверят, че обединената организация ще се възползва максимално от възможностите за развитие пред нас."

Сумата платена от MetLife Inc. На AIG за придобиването на Alico възлиза на 7.2 милиарда щатски долар в брой след корекции и 9 милиарда щатски долара в ценни книжа на MetLife Inc. и други ценни книжа, предмет на последни корекции. Частта от покупната цена в ценни книжа възлиза на 78.2 милиона акции от обикновените акции на MetLife Inc., 6.9 милиона акции в конвертируеми привилегировани акции и 40 милиона капиталови дялове. Стойностите на обикновените и привилегированите акции се базират на последните цени на обикновените акции на MetLife Inc. на 29 oктомври, последния работен ден преди приключване на сделката.

MetLife Inc. е водещ световен доставчик на застраховки, рентни програми, и застраховки за служители, който обслужва 90 милиона клиенти в над 60 страни. Чрез своите клонове и филиали MetLife Inc има водеща позиция на пазарите на САЩ, Япония, Латинска Америка, Тихоокеанска Азия, Европа и Средния Изток.