Щатските индекси приключиха вчерашната сесия разнопосочно, докато трейдърите са в очакване на резултатите от междинните избори в САЩ и още подробности около плана на Федералния резерв за стимулиране на икономиката, информира AP.

Индексите отбелязаха ръст в началото на деня след излезлите данните за неочакван ръст в производството в САЩ и Китай през миналия месец. Производството в САЩ е нараснало с най-много от пет месеца, според Института за управление на доставките. Индексът на производството бележи ръст до 56.9 пункта през октомври в сравнение с 54.4 пункта през септември.

Dow Jones отчиташе ръст от 125 пункта в началото на сесията, като повишението се оглавяваше от производителите Caterpillar Inc., United Technologies Corp. и General Electric Co.

Акциите обаче не удържаха ръста си преди изборния ден в САЩ и двудневната среща на ФЕД, която започва днес. Dow бележеше понижение през целия ден и дори за кратко навлезе в отрицателна територия, преди късно повишение да му позволи да запише лек ръст за деня.

В крайна сметка Dow се повиши с 6.13 пункта, или 0.1%, до 11 124.62 пункта.

S&P 500 нарасна с 1.12 пункта, или 0.1%, до 1 184.38 пункта, докато технологичният Nasdaq падна с 2.57 пункта, или 0.1%, до 2 504.84 пункта.

Intel Corp. вчера бе най-добре представилата се компания в Dow Jones с ръст от 2.5% в цената на акциите й. Kraft Foods Inc. пък отчете най-слабо представяне, след като книжата й поевтиняха с 1.5%.

Инвеститорите очакват ФЕД да стартира нова програма за изкупуването на държавни ценни книжа, с което да стимулира икономиката. Цените на щатските акции поскъпваха през по-голямата част от октомври, тъй като инвеститорите очакват ФЕД да обяви още утре, че планира да закупи държавен дълг в опит да даде тласък на потребителските разходи и банковото кредитиране. Чак в последните няколко дена ръстът на пазара отслабна на фона на спекулациите колко точно ще похарчи ФЕД за закупуването на облигации. Dow Jones нарасна с 3.1% през октомври, в това число и 0.1-процентен спад през миналата седмица.

ПО-ниските лихвени проценти намаляват възвращаемостта по дълга, което прави акциите и суровините по-атрактивни инвестиции, тъй като тяхната евентуална доходност би била значително по-висока.

Цените на щатските държавни ценни книжа вчера паднаха след положителните данни за производството. Доходността на 10-годишните облигации нарасна до 2.63% в сравнение с 2.60% в петък.