Нов доклад разкри, че размерът на европейските средства, които миналата година са били обект на измами и "нередовни плащания", почти се е удвоил до 1.3 млрд. евро, съобщава електронен сайт за европейски новини.

Измамите с европейски пари включват кандидатстване за гора от лимонови и портокалови дръвчета, която в действителност не съществува на италианския остров Сицилия.

В друг случай хиляди евро са изплатени на животновъди в Словения за "несъществуващ" добитък.

Според доклада "Борба с измамите" на Европейската комисия нередностите в Общата селскостопанска политика (ОСП), за която се отпуска около половината от бюджета на ЕС, възлизат на 1.2 млрд. евро - с 23 процента повече.

През 2009 година най-тежко обаче е било положението с политиката на сближаване, при която средствата отиват за най-бедните региони на Европа и която поглъща над една трета от целия бюджет на ЕС.

Предполагаемите измами и нередности в тази област са били на стойност 1.2 млрд. евро миналата година, което е скок със 109 на сто.

Изчислено е, че всяко пето евро от отпуснатите пари "е било източено от корумпирани чиновници".

Около две трети от предполагаемите измами засягат само шест страни: България, Румъния, Гърция, Италия, Полша и Испания.

Разкритията се появяват след като лидерите на страните от ЕС се споразумяха бюджетът на ЕС за 2011 година да бъде увеличен с 2.9 процента и на фона на строгите мерки за икономии, които членките въвеждат, отбелязва сайтът.

Източник: бТВ