Народната мъдрост, че „утрото е по-мъдро от вечерта" вече има и научна обосновка. Експеримент на холандски психолози показа, че най-правилни решения на проблемите се вземат... като отложите решението им, съобщава Daily Telegraph. В най-добрия случай времето за мислене е една вечер.

Учените използвали студенти, които трябвало да изберат между 12 автомобила с различни характеристики, като два от тях имали по-малък разход на гориво и по-добри технически характеристики. Едната група трябвало да вземе решението веднага, а другата- да направи друг тест и след това да отговори на първия.

Втората група се ориентирала по-добре при избора на кола. Според психолозите това се дължи на факта, че те имали повече време несъзнателно да премислят плюсовете и минусите на избора си.

Да отложите за известно време решението на проблема, а най-сигурния път към правилното му решаване, категорични са психолозите.

Ръководителят на експеримента Мартен Бос обясни, че превключването към друга дейност разтоварва от стреса, натрупан при активното мислене върху даден въпрос, а освен това дава време на мозъка да разграничи важните и по-незначителни аспекти.