Републиканската партия си осигури мнозинство в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, като спечели между 43 и 60 места повече в сравнение с изборите преди 4 години на частичните избори за законодателната власт, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на прогнозни резултати от "екзит пол" проучвания на телевизионните компании Ей Би Си и Си Ен Ен. По последни данни републиканците печелят 220 мандата в 435-местната Камара на представителите, при 218 необходими за контрол върху законодателния орган.

В битката за Сената на Конгреса на САЩ републиканците успяха да намалят мнозинството на демократите, но не успяха да поемат контрол. Републиканската партия спечели пет сенаторски места, които досега бяха на демократите, но така и не успя да увеличи с поне десет своите представители в горната камара, за да си осигури пълен контрол върху Конгреса. Републиканците успяха да отнемат на демократите и 7 губернаторски поста.

В Сената между спечелените от републиканците места, държани досега от демократите, е някогашното място на президента Барак Обама в Илинойс, където победи републиканецът Марк Кърк.

Демократ пък ще наследи републиканеца Арнолд Шварценегер на поста губернатор на Калифорния.

След изборното поражение президентът Обама ще трябва да се откаже от амбициите си за реформи и да се опита да постигне компромис с републиканците за климатичните промени, имиграцията и образованието.

Силен републикански глас в Конгреса ще накара Обама да забави плановете за начало на изтегляне на войските от Афганистан през юли догодина, ще го притисне да втвърди линията към Иран и ядрената му програма и да намали натиска над Израел в преговорите с палестинците, прогнозира Асошиейтед прес.

Източник; БТА, БНР, РИА Новости