Гражданско движение ДНЕС отстоява интересите ни срещу „произвола на монополите". В национална инициативата се включиха и певицата Камелия Тодорова и актрисата Латинка Петрова.

„Не водим битка, ние сме позитивни личности, които са готови да се борят, които биха могли да влеят позитивно мислене на гражданите, с които заедно бихме могли да се преборим тези проблеми. Първо трябва да накарат хората да имат отношение", каза пред bTV певицата Камелия Тодорова. По думите й, движението гледа сериозно на проблемите и исканията им ще бъдат представени в парламента. Вчера са имали среща със съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров.

Да спрем произвола на монополите, защо да плащаме високи цени?

Защото получаваме ниско качество, защото ни спира токът и водата, а уредите ни гърмят. Защото сметките са неразбираеми. Защото не искаме заплатите и пенсиите ни да отиват безконтролно в джобовете на монополистите. Защото монополистите се чувстват безнаказани, защото е трудно да осъдиш монополист, а той лесно може да те накаже, защото държавата забравя, че трябва да бъде зад гражданите си, посочват движението

„Аз специално съм зад правителството си и това е един наш сигнал, че долу на тези неща трябва все някога да се сложи край", каза актрисата Латинка Петрова.

Никъде по света сметките не взимат цялата заплата

„Никъде по света не се плащат такива сметки, които да взимат цялата заплата на един човек, даже над заплатата и пенсията на много хора. Навсякъде сметките са около 5 %", добави Камелия Тодорова. Сметките за нейния апартамент били около 250 лева, без да ползва парното на пълната си мощност.

„Плащам ги редовно, но не мога да разбера защо трябва да плащам на другите, след като имам измервателни уреди в дома си. Ползвам пестеливо, а като получиш сметката си не не го виждаш никъде", каза певицата.

Латинка Петрова цитира консултант от движението проф. Тасев, според който има начини да се направи одит на монополистите. Латинка призна, че пенсията й е 140 лева, но пък сметката за парното й е по 300 лева на месец, а радиаторите една греят, колкото да създадат уют в къщата. С тая сметка от "Топлофикация" как да си платя топлото, а също и тока, и водата, да си купя някоя книжка, пък недай си Боже да си сложа нещо шик. За яденето да не говорим, понеже ние правим диети, сподели Латинка.

Имат ли срок на годност тези монополисти?

Докога могат да бъдат самостоятелни островчета в държавата. Някой трябва да има възможност да ги контролира, трябва държавата да участва в тяхната дейност, каза Петрова.

Гражданите имат право да участват в държавното управление, каза Тодорова, цитирайки член от Закона за прякото участие на държавната власт и местното самоуправление, според който гражданите имат право да участват в държавното управление.

На 70 места в страната движението събира подписи срещу монополистите. До момента са събрани над 150 хиляди подписа.

Източник: bTV