Когато делът на земеделието в Брутния вътрешен продукт (БВП) е над 5.5%, тогава е много добре за земеделието, но останалите сектори трябва да наваксват изоставането си. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

"Мисля, че в България делът на земеделието е около 9% от БВП. Това е изключителен ръст, но ние само със земеделие не можем. Трябва да се потърсят начини за стимул на останалите сектори. Земеделието може би ще бъде единственият сектор в световен мащаб, който ще се възползва от световната криза", каза още земеделският министър.

Той обясни, че има идея плащането на европейски субсидии за производителите да се обвърже с това дали са платили данъците си .

"Министерството на земеделието и храните не е социално министерство. Ще даваме пари, където има реален бизнес. Не може да идват при мен и да казват "гледам пет крави, дай ми пари", категоричен беше д-р Найденов. „Освен че от преференцията за цени за горивата ще се възползват само фирмите, които плащат данъци, ние обмисляме да се обвърже плащането на субсидии със същото нещо.

И субсидия да получават само тези, които си плащат данъците. Министерство на земеделието не е социално министерство. Нашите фирми трябва да станат „бели" фирми", беше категоричен Найденов.

Той каза, че по време на срещата премиерът е дал данни, че миналата година само 27 аграрни специалисти са завършили университет. „Този сектор се нуждае от кадри. Не може да караме земеделските производители на станат агрономи или животновъдите да станат ветеринарни лекари", каза министър Найденов.

Той обясни, че средствата по мярка 121 са били свършили преди настоящото ръководство на министерството. „Когато влязох през юли ми докладваха, че парите са свършили", каза още той.

Министърът посочи като проблем, че техниката в българското земеделие е стара. 55-56 хил. са регистрираните трактори в България. 1700-1800 трактори са до 10-годишна възраст, над 45 хил. машини са над 10 години. Около 20-25% от техниката в България е обновена, като темпът на обновление на техниката е около 4-5%. 11 хил. сеялки са над 10-годишна възраст. Нито един проект във ДФЗ „Земеделие" не може да мине с европейско финансиране, ако не отговаря на всички европейски изисквания. Утре ще има подписване за финансиране на проекти по мярка 121 от стария прием.

По отношение на възникналия проблем със заплащането на двата екарисажа Найденов обясни, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов днес ще се направи трансфер на средства.

По материали на БГНЕС и Фокус