Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и посланикът на Великобритания в България Негово Превъзходителство Стийв Уилямс дадоха символично начало на местния добив на газ в находищата в Калиакра и Каварна.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че новите газови находища, които са с капацитет около 2.5 млрд. метра куб. природен газ, могат да осигурят близо 15 % от потреблението на газ в България през следващите няколко години.

Той коментира, че има договор с „Булгаргаз", които да изкупуват близо 400 млн. куб. метра газ за нуждите на България.

В момента хората трябва да се успокоят от изявленията в медиите, че има риск природният газ да поскъпне от догодина. Дори напротив - цената намалява, каза Бойко Борисов, като по думите му в момента има истинска диверсификация, близо 20 % на пазара.

Преди, когато се говореше за газ, непрекъснато се свързваше с увеличение на цената, а откакто сме ние - непрекъснато падат цените на газа, въпреки наследството, каза прмиерът

Находищата не бива да се бъркат с „Южен поток" или „Набуко", каза Борисов и подчерта, че едното е транзит, като при изграждането на транзитен коридор поколенията ще взимат такси, но газът се разпределя в много държави, а при собствените находища се гарантират по-ниски такси, тъй като там няма посредници, няма тръби, няма такси.

По отношение на шистовия газ, премиерът коментира, че проучванията не бива да спират, а дори да бъдат продължени. Борисов каза още, че цялостната инвестиция на „Мелроуз" - компанията, която експлоатира находището, е изключително сериозна. Инвестицията възлиза на над 320 млн. долара, а само тази година са вложени 75 млн.

Министърът на икономиката, енергетиката, и туризма Трайчо Трайков коментира, че Министерски съвет е взел решение за отдаване на площи в Североизточна България за проучвания.

Пресцентър на МС, Фокус, БНР