Фючърсите на златото се скочиха до нов рекорд вчера като се търгуваха на по-малко от три долара от 1 400 долара за тройунция.

Това се случи само ден, след като златото записа най-голямото си еднодневно поскъпване от близо 20 месеца.

Златото, със срок на доставка през декември, поскъпна с 14.60 долара, или 1.1%, до 1 397.70 долара за тройунция на Нюйоркската търговска борса. Среброто и медта също достигнаха рекордно високи стойности.

Златото поскъпна с 2.9% през изминалата седмица, след като беше добавило 2.5% към цената си в предходната седмица.

Ценният метал се върна към рекордната си серия в четвъртък. Преди това цената на златото беше отчела 17 рекордни стойности за малко повече от пет седмици между септември и октомври.

С включена инфлация обаче златото все още е далеч от рекордната си стойност от 875 долара за троуйнция от януари 1980 г. В момента златото трябва да се търгува на цена от около 2 300 долара за тройунция, за да навакса инфлацията през последните три десетилетия.

Засега обаче количественото улесняване на Федералния резерв на САЩ дава нови причини на инвеститорите да продават долара и да хеджират в злато срещу инфлацията.

Среброто и медта също поскъпнаха в петък. Среброто, със срок на доставка през декември, поскъпна със 70 цента, или 2.7%, до 26.75 долара за тройунция, което беше нов 30-годишен връх.

За последните пет дена цената на среброто е нараснала с 8.9% като това е най-добрата седмица за метала след тази приключила на 8 януари.

Цената на медта, със срок на доставка през декември добави 4 цента, или 0.9%, достигайки рекордно ниво от юли 2008 г. насам. Седмичният ръст при медта е 5.9%.