Храната е по-вкусна, ако сме се трудили за нея
Храната е по-вкусна, ако си положил усилия за нея, сочи ново изследване на американски учени. Те смятат, че това откритие може да се използва за възпитаване на хората да предпочитат здравословната храна пред сладкишите и мазните храни.
"По същество установихме, че ако полагате повече усилия да получите определена храна, не само, че ще я цените повече, но тя може да ви се стори по-вкусна.
Засега не знаем защо усилията подобряват вкуса на храната, но сме сигурни, че това е така и този ефект продължава най-малко 24 часа след усилената работа за получаване на храната. Това дава основание да се предположи, че хората с наднормено тегло може да успеят да променят хранителните си навици и да започнат да предпочитат по-здравословна храна с ниско съдържание на калории, ако се промени количеството работа, необходима за получаването й", съобщи психологът Александър Джонсън от университета Джонс Хопкинс в Балтимор.
Изследователите установили, че усилената работа може дори да накара хората да харесват храна, която не им е любима, например с ниско съдържание на мазнини.
Поне на теория това означава, че ако трябва да преминем през определено препятствие, за да получим чиния с моркови, може да я предпочетем пред сладкишите, чипса или шоколада.
Източник: БГНЕС