НАП не бива и няма да може да бъде използвана за политически спорове, това е независим орган. Това каза пред БНР говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Фактите са, че текат проверки на вицепремиера Цветанов и на председателя на СОС Андрей Иванов. Те знаят за тези проверки, но те не зависят от волята им, допълни Бъчваров.

Очакванията на НАП са, че около Нова година ще има две приключили проверки. Средният срок за извършване на проверката е три месеца. Резултатите могат да се очакват след Нова година, подчерта Бъчваров. Имаме писмено съгласие за проверка на Цветанов, това дава възможност проверката да бъде публично оповестена. Ние няма да обсъждаме потенциални разминавания, а в момента, в който проверката приключи, ще разкрием изцяло информацията, съдържаща се в този протокол, каза Бъчваров.

Една пълна проверка обхваща доходите и на семействата им за 5 години назад. Както и всички разходи, приходи, издръжката на деца, една данъчна проверка обхваща всеки възможен източник на доход, уточни Бъчваров. Събираме информацията от различни източници.

По отношенията на пътуванията примерно се изискват справки от Гранична полиция. Проверката не е особено приятна. Пълната данъчна проверка ще изследва всички източници на доходи, каза още говорителят на НАП.

Източник: БГНЕС