Минимум три месеца гаранция за автомобили "втора ръка" предвижда меморандум, който беше подписан днес между министъра на транспорта Александър Цветков, Комисията за защита на потребителите и Асоциацията на вносителите на автомобили, съобщи бТВ.

Гаранцията ще се дава от автокъщи, които са членове на асоциацията на вносителите на автомобили. За нелоялните членове на организацията ще се прилагат глобите, предвидени в етичния им кодекс - между 500 и 5000 лева.

С меморандума ще бъде подобрен контролът и качеството на продаваните автомобили у нас, като се акцентира върху тяхната безопасност, техническа изправност и гарантиран произход.

Надявам се, когато коли, втора употреба, се дават със съответната гаранция, да се подобри като цяло техническото състояние на автомобилите, които се движат по пътищата, а това е пряко свързано с броя на инцидентите, посочи министърът на транспорта Александър Цветков.

Гаранцията ще покрива повреди, които са се появили не по вина на купувача. Колите, които се предлагат с такава гаранция, ще бъдат обозначени със специален стикер, за да се ориентира купувачът.