Група за сигурност на информацията в интернет създаде ново средство, което няма да допуска пристрастените съм социалните мрежи да пишат в пияно състояние в сайтове като Facebook, Myspace или Twitter.

Основавайки се принципа, че "след един часа сутринта не се случва нищо добро", софтуерът на компанията Webroot, базирана в щата Колорадо, обещава да "сложи край на объркването в резултат на изпращането на съобщения късно вечерта, за които на сутринта потребителите съжаляват". Софтуерът, наречен "Тест за трезвеност за социалните мрежи", е безплатен за потребителите на Firefox и изисква те да преминават през тест за координация преди да могат да влязат в любимите си социални мрежи.

Например потребителите трябва да могат да държат курсора в центъра на движещ се кръг или да идентифицират правилно серия от мигащи светлини, или да напишат азбуката наобратно (макар че последното затруднява и някои трезвени граждани).

Американският гигант Google предлага подобно средство на потребителите на Gmail, наречено "Mail Goggles", което изисква от тях да решат пет прости задачи по математика за по-малко от една минута, за да могат да изпратят съобщение.

Източник: БГНЕС