Най-голямата застрахователна компания в Европа, Allianz SE, обяви, че печалбата й за третото тримесечие е намаляла с 8%, след като спадът в печалбата на застрахователните й подразделения е натежал над ръста в положителните резултати на подразделението за управление на активи, информира Bloomberg.

Печалбата на Allianz за третото тримесечие пада до 1.26 млрд. евро в сравнение с 1.37 млрд. евро за същия период година по-рано.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба в размер на 1.2 млрд. евро, според проучване на Bloomberg.

От застрахователя също така обявиха, че компанията ще достигне тавана на предварително зададения диапазон за оперативната си печалба за цялата година, който е 7.2 млрд. евро, плюс-минус 500 млн. евро.

рентабилността на застрахователите е под натиск, тъй като ниските лихвени проценти се отразяват на доходността на инвестициите, а търсенето на животозастрахователни услуги намалява. Понижените цени по застраховки Имущество и Злополука също се отразяват на печалбите на индустрията.

През тази година имаше и няколко скъпи за застрахователите природни бедствия, между които европейската зимна буря Ксинтия и земетресението в в Чили през февруари. През август пък порои причиниха наводнения в Чехия, Полша и Германия.

Вторият най-голям застраховател в Европа, Axa SA, миналия месец отчете 4.4% ръст в продажбите си за третото тримесечие. Най-голямата швейцарска застрахователна компания Zurich Financial Services AG пък обяви, че печалбата й за третото тримесечие е паднала с 22%, след като компанията постигна споразумение по колективен съдебен иск в САЩ.

Акциите на Allianz поскъпват с 6.1% във Франкфурт от началото на годината, което определя на компанията пазарна стойност от около 42 млрд. евро.